Rólunk mondták

2013-2016 közötti coaching, szervezetfejlesztés, vezetői coaching típusú munkáinkhoz kapcsolódóan néhány ügyfeleink élményeiből:

Dr. Tábor István coach kollégával részt vettünk egy, a Lemma képzésben indított, az SOS Gyermekfaluk számára nyújtott coaching programban. A kőszegi falu két vezetőjével dolgoztunk, több alkalommal meglátogattuk őket.

Ennek eredményeként a folyamat végén a következő levelet kaptunk attól a vezetőtől, akivel volt szerencsénk üléseket tartani:

"Nos, mint utolsó találkozásunk alkalmával is említettem Önnek, rövid, ám de számomra annál sikeresebb beszélgetéseink nekem nagy segítséget nyújtottak. Az első találkozásunkkor elindultunk egy irányba, akkor úgy tűnt, hogy nem is találunk olyan pontot, amivel el tudnánk kezdeni dolgozni. Ennek ellenére nekem már ez az alkalom is óriási élmény volt, ráébresztett arra a nem elhanyagolandó felfedezésre, hogy mennyire jól érzem magam a bőrömben. Tisztában voltam ugyan ezzel a ténnyel, de a rohanó hétköznapokban hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni. Aztán az élet, illetve egy speciális élethelyzet következtében gyökeresen megváltoztak a körülmények. Ha valamikor, akkor ebben a szituációban még nagyobb segítségemre voltak beszélgetéseink, sikerült általuk sokkal racionálisabban átgondolnom a gyakran kaotikusnak tűnő gondolataimat. Köszönöm szépen az építő kérdéseit és értő figyelmét, amivel minden esetben túl tudtam lendülni a bizonytalanságaimon. Nagyon jó volt megbeszélni a problémáimat, vagy akár a sikereimet is egy külső személlyel, Önnel. Nem is kívánhattam volna magamnak jobb coachot! Utolsó beszélgetésünk óta nem történt semmi különleges velem és az Ifjúsági házzal kapcsolatban sem. Megyünk tovább a megkezdett úton és remélem a végén tényleg az fog rám várni, amit megfogalmaztam, egy mindenki által szerethető és élhető otthon a fiataloknak és egy olyan munkahely a kollégáknak, ahova örömmel és szívesen járnak dolgozni. Kedves Éva, köszönök szépen mindent és remélem még hallunk egymásról a jövőben is! Addig is sok sikert a munkájához és jó egészséget kívánok! "

***

"Először csak egy kíváncsiságot kielégítő beszélgetést terveztünk, aztán kiderült, lehet nekünk is újat mondani. Meg voltunk róla győződve, hogy minden olajozottan megy a cégünknél, stabilak vagyunk, van jó stratégiánk, perspektíváink, aztán mégis keményen elgondolkoztatott néhány jól irányzott kérdés. Bebizonyosodott számunkra, hogy mindig lehet jobban teljesíteni és mindig érdemes átgondolni a működésünket, még azokat is, amikről azt hisszük, teljes birtokában vagyunk minden tudásnak, információnak. Mivel nem egy nagy szervezetről van szó, különösen fontosak az emberi, munkatársi kapcsolatok, ahol igazán hatékony segítséget kaptunk a Kokart Bt. szakembereitől." Képviselő (Nordtelekom Távközlési Szolgáltató Nyrt.)

***

"Ha nem a barátom ajánlotta volna ezt, biztos ki se próbálom! Azt gondoltam róla korábban, ez is a szokásos hókusz-pókusz. Akkor lepődtem meg igazán, amikor a coaching során szembesültem saját kishitűségemmel, mint a problémám valódi okával. Holott addig úgy éreztem, teljesen reálisan látom magam, a képességeimnek megfelelő munkakörben dolgozom, jól is érezm magam a kollégáim között, csak az volt a bajom, hogy nem alszom, fáradt, levert, kedvetlen vagyok... kiégés, vontam vállat, majd többet sportolok, de hát ez sem segített. Ez akkora meghökkenést okozott, hogy azóta az önértékelésem növelését tartom a napi fő dolgomnak, a többi már szinte megy magától, jobban alszom, s ami a legfurább, élvezem az új hobbimat, ezt az énápolást. "

István (35 éves informatikai projekt manager egy multinacionális cégnél)

***

"Inkább a kíváncsiság vitt a coachinghoz (korábban eléggé szkeptikus voltam minden ilyesmi módszerrel kapcsolatban), amikor azt éreztem, hogy fölém hatalmasodnak a problémáim, nem látok ki belőlük. Gondoltam, hátha megmondja valaki, mi lehet a kiút. Egy barátnőm ajánlotta a Kokart-os csapatot a baráti köréből. Szimpatikusak voltak már az első találkozásnál is, amit aztán több találkozás követett. Sokszor kaptam furcsa, szokatlan kérdéseket, de sokszor olyanokat is, amelyek nyilvánvalónak tűntek, de valahogy korábban mégsem gondolkoztam rajtuk soha. Tulajdonképpen leltároztuk a fejemben kavargó gondolatokat, kicsit kívülről néztünk rá a dolgaimra, amit egyedül nehéz megtenni. Megpróbáltuk átláthatóvá tenni a sokféle gondolatot, ötletet, hiányosságot, megérteni a cipelt terhek magyarázatát, mi miért úgy történik velem, ahogy. Legfontosabb eredmény, hogy sikerült elhinnem, több minden múlik rajtam, nem okolhatom mindenért a környezetemet és sokkal többre vagyok képes, mint korábban hittem. Az is kiderült, hogy a megoldást nekem, magamnak kell megtalálnom, ha más mondja meg a tutit, az nem fog működni.

Aztán mindez hozta magával, hogy elkezdtünk dolgozni a vállalkozásomon is, megerősödve abban a tudatban, h. azzal a tevékenységgel kell megkeresni a "kenyeremet" amit a legjobban tudok csinálni. A kenyérkereső tevékenység azonban nem hobbi, hanem előrelátó, céltudatos munka, aminek a kereteit én teremtem meg. Elementáris felismerés volt, h. nem csak léteznem kell a saját cégemen belül és sodródni az eseményekkel, az adódó munkákkal, hanem céget kell vezetni, munkát kell találni! E téren elkezdtek történni dolgok, egyre jobban megerősödöm ebben az új szerepben is és nagyon hasznos, hogy valaki 'számonkéri' rajtam az elhatározásaimat, követ ezen az úton. Például egyre inkább izgalmas kalandnak, mint nyűgnek (ahogy korábban) élem meg a munkaszerzési, üzleti nehézségeket, ami számomra óriási fegyvertény!"

Katalin (48 éves, kft.)

***

Közös munkánk során a kitűzött célokat úgy értük el, hogy mindent én mondtam ki, különböző eszközök segítségével.Érzelmek jöttek-mentek, sosem maradtam feladat nélkül, akartam a változást, és olyan dolgokra jöttem rá magammal kapcsolatban és olyan dolgokat mondtam ki hangosan, amit eddig sosem mertem, de valahogy a fejemben mindig ott motoszkált. Sokszor elég volt jól kérdezni, más szemszögből látni a problémát. Köszönöm mindvégig a támogatást, lelkesítést és a bizalmat.

Jó veled dolgozni!"

Bea (32 éves közgazdász)

***

"Agyamra ment a főnököm, tönkretette a napomat, ha közeledtek a leadási határidők. Idegesen keltem, kapkodtam, hibáztam, ok nélkül sírva fakadtam, egyre kevésbé értettem, mi van velem. Nagyon hálás vagyok a coachok támogatásáért, mert bár banálisan hangzik, de segítettek rálátni, hogy nem én voltam magamnak a fontos, az autoritás problémám eltakarta a valódi értékrendemet. Köszönöm!"

Júlia ( 37 éves marketingmanager egy PR cégnél)

***

"Halálosan aggódtam a felnőtt gyerekeimért, nem tudtam őket elengedni, de hiába tudtam, tehetetlennek éreztem magam miatta. Azt hittem, hogy én csak jót akarok a gyerekeimnek. A beszélgetések során ráébredtem egy eddig nem is sejtett összefüggésre. Arra, hogy ez a fene nagy ragaszkodásom egyben kontroll, bizalmatlanság is a részemről, az hogy "majd én tudom a legjobban mi jó a gyerekemnek" érzése van mögötte. Hát, elszégyelltem magam, és ahogy múlnak a hetek-hónapok, lassan kezdek bízni bennük, elfogadni azt, hogy máshogy működnek, mint én vártam, reméltem. Erre egyedül nem jöttem volna rá soha, az biztos, annyira új és annyira igaz. "

Piroska (50 éves közgazdász, kft.)

***

"Mindig jó, ha jön hozzánk Éva, mert nincs, akivel ilyen őszintén meg tudnám beszélni ezeket a dolgokat. Bennem mindenki a főnököt látja, a kétségeimet, problémáimat nem oszthatom meg ilyen nyiltan velük, mert elbizonytalanodnak tőle, gyengének látnak. Ön viszont mindig olyan jókat kérdez, valahogy mindig sikerül optimistábbá tennie egy-egy beszélgetéssel és a kérdései van, hogy napokig foglalkoztatnak. Az pedig, amit a kollégámmal eddig elért, amit változtatott az ő hozzáállásán és kinyitotta őt, külön öröm számomra. Hosszabb távon is számítok önre. Valójában elárulom, hogy nem nagyon hittem ebben a coachingban, de amióta a fiam kapott coachot (aki egy nagy multi cégnél fejlesztő mérnök, középvezető) és amióta Éva jár hozzánk, látom, hogy ez egy rendkívül hasznos dolog."

Több évtizede alakult és szép organikus fejlődést produkáló cég tulajdonos ügyvezetője
Várjuk megkeresésüket!

Koskovics Éva
ügyvezető
közgazdász, life és business coach