Business Coaching

A vállalkozói vagy business coaching szolgáltatást azoknak a menedzsereknek, vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak érdemes igénybe venniük, akik úgy érzik, segítségre, új lendületre, vagy egyszerűen csak egy külső szemre lenne szükségük a vállalkozás továbbvitele, sikeresebb működtetése, vagy az adott cégen belül az ő státuszuknak a megerősítése, javítása érdekében. Sok esetben a vezetői magány érzése vezet oda, hogy megkeresnek minket a cégvezetők, cégtulajdonosok, akik a napi rutin jellegű kommunikáció, az alá- fölérendeltségi viszonyok mellett igénylik, hogy megoszthassák kétségeiket, gondolataikat olyanokkal, akik más szemmel látnak rá a cégükre, rájuk.

Miért ajánljuk épp a coachingot, nem pedig egy más jellegű tanácsadási szolgáltatást ?

Azért, mert a coaching során a vállalkozó/ügyfél sokkal aktívabb, tevékenyebb részese lesz a folyamatnak, ezáltal sokkal elkötelezettebbé is válik a folyamat során.

A coach személyre szabott, inspiratív kérdéseire alapozva közösen határozzák meg az elérendő célt, célokat és együtt, kontrollált formában haladnak azok irányába.

A motiváció ezáltal sokkal erősebb lesz, a megbízó magáénak érzi valamennyi részsikert, ugyanakkor a folyamatos kontroll, visszajelzés nem hagyja 'elkényelmesedni' ügyfelünket, a fokozatos haladás sokkal mélyebb beépülést és ezáltal hatékonyabb eredményeket produkál.

A business coaching jellegzetessége ugyanakkor, hogy nem választható el mereven a coaching egyéb területeitől (life coaching, executive coaching), illetve sokszor menet közben kell 'kirándulni' a többi területre, amikor kiderül, az ügyfél melyik oldalról igényli a támogatást.

Ez az a terület, ahol a munka során gyakran felmerülhet valamiféle tanácsadás igénye is, fontos azonban, hogy lehetőleg mindig az ügyfélnek kell kimondania, felismernie a megoldást, kitűznie a célt.

A coach a célkijelölés után a célhoz vezető úton is segíthet. Ha van rá mód, követi, támogatja ügyfelét a folyamat során, sőt, a cél elérését követően is érdemes időnként egy visszacsatolás.

Hisszük, hogy egy szervezet akkor teljesít jól, ha megfelelő vezetője van, aki nem csak elvárja a teljesítést, hanem odafigyel a beosztottjaira, visszajelzéseket ad, aki a kellő következetesség mellett rugalmas is tud lenni és egyáltalán: emberi módon dolgozik, nyilvánul meg, kommunikál. Ebben segítünk, ezekhez a módszerekhez adunk eszközöket, terepet a tudásmegosztásra és lehetőséget arra, hogy bizalommal elmeséljük egymásnak tapasztalatainkat, problémáinkat. A tudás megvan, aki nyitott rá, megkapja, élhet vele!

Számomra az egyik legfontosabb tapasztalat ezekből a folyamatokból, hogy mindig több a lehetőség, mint gondolnánk. Sokszor egy-egy szokatlan kérdés, egy egyszerű visszakérdezés hatására születnek meg a nagy ötletek és indulnak meg a folyamatok, amelyeknek lehet, csak egy kis inspirációra volt szükségük.
Várjuk megkeresésüket!

Koskovics Éva
ügyvezető
közgazdász, life és business coach